A mai digitális katyvaszban a lehetőségek tárháza szinte korlátlan, így könnyű összezavarodni benne. Még a témában jártasabb emberek is időnként elbizonytalanodnak.

Mindenek előtt néhány dolgot le kell szögeznünk:

  1. Nincs tökéletes megoldás, csak a tökéleteshez közeli.
  2. Minden esetben pénzbe kerül és lehet (sokkal) többe, mint gondolnánk.

Első körben átgondolandó feladat:

Online vagy Offline?

Offline megoldások:

Merevlemez (HDD): Nagyon sok órányi felvétel ráfér, de meghibásodás esetén visszafordíthatatlanul elveszhet egy része, vagy az egész tartalma. Elég csak leejteni és megvan a baj. De más veszélyei is vannak. Véletlen törlés, elvesztés, ellopás, elemi kár stb.

USB-stick: Annyival jobb a merevlemeznél, hogy a leejtés nem árt neki, de még egy földhöz vágással is legfeljebb a műanyag háza törik el.

E két módszer esetén érdemes mindenből két példányt tartani, két külön helyen. Pl egyik merevlemez otthon, a másik a munkahelyen, nyaralóban, vagy egy barátnál. A lényeg, hogy ne ugyanabban az ingatlanban legyen mindkét példány.

A véletlen törlés kiküszöbölhető, ha egy példányt egyszer írható médián tárolunk, ez lehet egy jó minőségű DVD vagy Blu-ray lemez.

Online megoldás:

Felhő: Ettől elég sokan tartanak. Nem alaptalanul. Nyilván itt nem az a veszély, hogy más hozzáfér. Arra senki nem kíváncsi hogy eszi a másik a karácsonyi bejglit. A baj akkor van, ha egyszer csak mi nem férünk hozzá a saját fájljainkhoz. Ez előfordulhat, ha elfelejtjük jelszavunkat és nem állítunk be biztonsági telefonszámot vagy másik email címet. Vagy megadunk, de elfelejtjük az email jelszavunkat, vagy telefonszámot cserélünk, email szolgáltatót váltunk és elfelejtkezünk átállítani előtte.

Előfordulhat azonban az is, hogy elővigyázatlanságból feltörik a fiókunkat.

Felhőből csak fizetőset! Az ingyenes felhőszolgáltatás egyik hátránya, nem élhetünk a kártérítés jogával a szolgáltató felé, abban az esetben sem, ha önhibánkon kívül nem férünk hozzá, például feltörték, továbbá az ingyenes felhőszolgáltatásnál egyértelműen az adatainkkal fizetünk, amit ez elfogad gombbal le is nyilatkozunk, tehát a szolgáltató felhasználhatja üzleti érdekből az adatainkat. 

A fizetős felhőszolgáltatás hosszú távon sokba kerül és nem biztos, hogy kihasználjuk egyik legnagyobb előnyét, hogy bárhonnan megnézhetjük, amennyiben van nálunk táblagép vagy PC internetelérhetőséggel.

A másik előnye, ami kétség kívül a legjobb: Adataink elemi kár és betörés esetén is megmaradnak, mivel a fizetős felhős megoldások rendkívül biztonságosak. A fájljaink több földrajzilag egymástól távoli szerveren tárolódnak. Ezen felül véletlen törlés ellen is védettek, mivel a lomtárba kerülnek, de még azt kiürítve is visszaállítható, ha azonnal jelezzük a szolgáltatónak.

Én olcsó és viszonylag jó megoldásként a 2+1 tárolást javaslom. Azaz kettő példányban USB-stick vagy merevlemez és egy példányban jó minőségű DVD vagy Blu-ray lemezeken.